Spara pengar

Alla har olika preferenser till hur man väljer att spara pengar och det finns många olika sätt, långsiktiga som kortsiktiga. Att investera i aktier kräver ofta lite förkunskaper för att lyckas, men när man väl har lärt sig grunderna så är det bara att sätta igång. Här kommer 6 tips från Finansrummet.se om att investera i aktier.

Så bestäms räntan för privatlån

Så bestäms räntan för privatlån

För privatlån är det nästan alltid räntan som är den mest avgörande faktorn för hur mycket lånet kommer att kosta. Försök därför att hitta ett privatlån med så låg ränta som möjligt. Vi ska här gå igenom de olika faktorerna som påverkar räntan på ditt privatlån.

Räntan för privatlån varierar

Trots att det råder stor konkurrens på marknaden varierar räntan mellan olika långivare ganska mycket. Det beror bland annat på de olika villkoren som långivarna har. Vissa långivare har till exempel lägre inkomstkrav men kräver i gengäld en högre ränta.

Dessutom tillämpas ofta individuell räntesättning för privatlån. Det innebär att hänsyn tas till din ekonomiska situation. Om du har många lån och låg inkomst får du räkna med en högre ränta än om du har en god inkomst och få eller inga lån. Andra faktorer som avgör är dina tillgångar, om du har medsökanden för lånet och hur många kreditupplysningar som gjorts.

Som om det inte vore nog ändras räntan också beroende på Riksbankens styrränta. När styrräntan höjs ökar räntekostnaden för privatlån, därför är det bra att alltid använda sidor som Privatlån24 för att hitta den lägsta räntan.

För att sammanfatta – hur mycket du får betala i ränta beror på tre faktorer:

  • Långivaren: det är stor skillnad mellan olika långivare – jämför privatlånen noga!
  • Din kreditvärdighet: har du en hög kreditvärdighet kan du se fram emot en lägre ränta.
  • Ränteläget: långivarna anpassar sig efter Riksbankens styrränta. När den går upp stiger räntan på privatlånen.

Annuitetslån eller lån med rak amortering

De flesta privatlån är annuitetslån. Det innebär att du betalar samma belopp varje månad till dess att lånet är återbetalt. Om du har rak amortering blir månadskostnaden lägre i takt med att du betalar av lånet. Annuitetslån är mest praktiskt om du vill planera in lånet i din budget eftersom månadskostnaden alltid är densamma.

Nominell och effektiv ränta för privatlån

Det finns två begrepp för ränta: nominell ränta och effektiv ränta. Den nominella räntan är den ränta som tas ut på lånebeloppet. Den effektiva räntan är den nominella räntan plus alla avgifter, t.ex. uppläggningsavgift, aviavgift och fakturaavgift. Jämför den effektiva räntan för att få en bild av hur mycket lånet verkligen kostar.

För privatlån är avgifterna ofta avsevärt mycket mindre än räntekostnaderna. Därför brukar det inte skilja så mycket mellan den nominella och den effektiva räntan för privatlån, jämfört med hur det är för till exempel snabblån.

Varför är det högre ränta på privatlån än på bolån?

När du tecknar ett privatlån sker det utan säkerhet. Det innebär att långivaren inte har någon garanti eller pant för att du ska betala tillbaks lånet. Givetvis ställer lagen krav på dig som låntagare att du måste betala i tid, men det finns ingen egendom knutet till lånet. För ett bolån till exempel är det annorlunda. Då kan banken ta fastigheten i beslag om lånet inte betalas. Därför måste räntan vara högre för ett privatlån utan säkerhet jämfört med ett bolån.

Så fungerar courtageavgifter

Om du handlar med värdepapper har du säkert stött på begreppet courtageavgifter i detta sammanhang, men är du nybörjare inom detta område är det inte lika säkert att du hört ordet och vet vad det innebär. Begreppet courtage kommer från Frankrike och de franska orden för mäklare och mäklarfirma – courtier och société de courtage.

En courtage, eller courtageavgift, är alltså en avgift som en fondkommissionär, nätmäklare eller bank tar ut från en kund när man handlar med olika sorters värdepapper. Du som kund blir därmed debiterad när du säljer eller köper till exempel en aktie. Det finns många olika typer av värdepapper som till exempel optioner, olika slags obligationer och aktier. Courtaget kan antingen vara ett fast belopp eller ett rörligt sådant (en viss andel av orderns värde).

Vad betalar man i courtageavgifter?

Hur denna avgift tas ut kan skilja sig åt. Den kan, som vi nämnt ovan, dels debiteras som en procentuell (rörlig) avgift på den summa som du köper eller säljer för. Den kan också debiteras som en fast avgift eller en minimumavgift. Hos de flesta nätbanker är courtageavgiften mellan 20 och 100 kronor. Oftast används den fasta avgiften vid affärer med lägre belopp, medan den procentuella avgiften tas ut vid affärer med högre belopp.

Oftast behöver du endast betala kostnader som uppstår under en enda dag som en avgift, även vid flera köp eller försäljningar, då du annars skulle behöva betala flera. Vissa mäklare kan erbjuda kunder courtagefri handel, till exempel om köpet eller försäljningen avser väldigt låga belopp eller så försöker de locka kunder med denna typ av erbjudande.

Hos en del banker betalar du courtageavgift beroende på vilken courtageklass du är med i utifrån hur många affärer du gör och med vilka summor som du köper eller säljer med. Courtageavgifter gäller för både utländska och svenska aktier.

Hitta ditt lån med rätt guide

Om du funderar på att låna pengar så har du säkert redan surfat runt på många olika bankers och andra långivares hemsidor. Det är väldigt mycket information att ta in och alla företag erbjuder olika villkor som kan vara svåra att jämföra.

Vad är lånapengar.com?

Lånapengar är ett oberoende e-företag som hjälper dig som potentiell låntagare med allting du kan tänkas behöva hjälp med när du ska ta ett lån. Det finns en stor mängd information om vart man kan långa pengar. De hjälper dig också att jämföra olika långivare. Man kan även hitta mycket bra konsumentinformation om allt som rör lån med pedagogiska uppställningar över olika lånetyper och deras för och nackdelar. De ger även tips på hur man kan låna pengar även om man har en betalningsanmärkning.

Hur fungerar långapengar.com?

Sidan är mycket användarvänlig och enkel att använda. Du kan använda den för att söka information om olika typer av lån, till exempel seniorlån, blancolån, snabba lån och samlingslån. Vill du jämföra vilka villkor olika kreditinstitut erbjuder så finns ett speciellt formulär som du ska använda. Du skriver helt enkelt in den summa pengar du vill låna, till exempel “femtusen kronor”, sedan klickar du på den lilla aktionsknappen “Hitta lån”. Du får sedan snabbt upp information om vilken typ av lån du kan ta, till exempel “snabblån” och även en lista med olika långivare och information om kostnad för lånet.

Var hittar jag bästa räntan?

När man ska låna pengar så ska man alltid jämföra olika banker och kreditinstitut. Lånapengar.com ger dig möjligheten att jämföra de olika företagen i lugn och ro hemma i vardagsrummet. Du behöver inte gå runt till de olika långivarna vilket kan vara väldigt tidsödande. När man går runt till olika banker så tar de alltid en kreditupplysning på dig för att utvärdera din ekonomiska förmåga att betala tillbaka ditt lån. Har du många kreditupplysningar på dig så minskar din kreditvärdighet och kan göra det svårare att få en bra ränta. Använder du lånapengar.com så slipper du detta moment.

Hur ansöka om lån?

Om du får upp ett erbjudande som du tycker verkar intressant på Lånapengar så kontaktar du långivaren direkt genom formuläret som finns på hemsidan. Du måste ange dina person- och bankuppgifter och vilken typ av lån du är intresserad av. Du får sedan besked via sms eller epost om ditt lån är beviljat eller inte.

Välja lån

Hur man går till väga när man skall ta ett lån är individuellt. Vanligt är dock att man tar kontakt med en bank man har relation till från tidigare situationer. Rör det sig om ett nytt lån kan det dock finnas åtskilligt att vinna på att även jämföra den egna banken med övriga alternativ. Nu finns en rad långivare som aktivt slåss om kunderna vilket ger ett bra utgångsläge för konsumenter i lånfas. Även om räntorna ofta håller sig inom ett ungefärligt område, kan det finnas andra faktorer som gör att en bank känns bättre än någon annan. Det kan handla om kostnader eller om rykte.

För att underlätta jämförelser vid nytt lån, kan man använda sig av myloan.se eller någon annan tjänst inom samma område. Det finns då en möjlighet att utifrån sina egna uppgifter samköra de olika alternativ som erbjuds.

Snabb hantering

Från det att man skickat in sina uppgifter och övrig information som kan vara aktuell, dröjer det inte lång tid innan man får svar. Ofta har man de första redan efter några minuter. Generellt har man fått svar från omkring 20 långivare inom ett dygn. Inget av dessa är tvingande utan man kan fritt välja utifrån eget tycke och smak. Det har blivit allt vanligare att jämföra såväl nya lån som försäkringskostnader i syfte att spara pengar. För vissa kan detta visa sig göra stor skillnad medan andra har en mindre diskrepans mellan de olika alternativen. Förutom att låna till nya projekt har det blivit vanligt att låna för att samla lån och kostnader. Det är inte heller ovanligt att man gör båda dessa på samma gång. Det vill säga att man tar ett större lån än vad man behöver för att baka in även mindre kreditbelopp i helheten. Det är ofta bra om man väljer att informera banken i fråga om vad man tänk med sitt lån. Detta kan påverka både erbjudande och avgifter.

Om man vill förbättra sin kreditprövning i förväg finns det en rad åtgärder man kan göra. Om möjligt betala tillbaks mindre lån, men också att undvika förfrågningar.

Snabba lån

Alla har förmodligen vid något tillfälle i livet övervägt att ta ett lån. Generellt sett är denna tanke dock inte tillräckligt genomtänkt. Ett lån är en viss summa pengar som någon lånar med intention att betala tillbaka summan. Ofta ska det ske under en förutbestämd tidsperiod och med ränta. Det finns olika slags lån, men de flesta faller inom någon av två kategorier: korttidslån och långtidslån. Här kommer vi gå igenom den förstnämnda typen av lån.

Detta är korttidslån

Korttidslån har generellt sett en löptid på upp till ett år, men kan även ha en kortare löptid än så. Denna typ av lån kan bland annat användas vid lån av mindre summor pengar eller när du inte blir beviljad ett större, mer långfristigt lån. Även om de större bankerna säger nej, är det nämligen möjligt att din låneansökan blir beviljad av ett mindre kreditinstitut.

Lånets korta frist innebär en begränsning när det gäller vilken summa du potentiellt sett kan låna. Du kan ofta ansöka om att få låna mellan 1 000 och 10 000 kronor, men ibland även upp till omkring 30 000 kronor genom ett korttidslån. Denna summa varierar naturligtvis något mellan olika långivare.

Därför är korttidslån populära

Syftet med korttidslån är därför att täcka en mindre eller akut utgift som inte ryms i din privata budget. Om du upptäcker att du har hamnat i en ekonomisk knipa, kan ett korttidslån vara en logisk lösning för att få rätsida på ekonomin igen. Denna typ av lån kan användas av såväl privatpersoner som företag. Som privatperson kan det, som vi redan nämnt, handla om att du vill täcka en utgift eller befinner dig mellan två löneutbetalningar och är i behov av pengar. Det kan också handla om att du vill få loss en summa pengar att spendera på en produkt eller kanske en resa.

Korttidslån kan även användas av företagare för att till exempel komma igång med ett uppstartsföretag eller finansiera ett nytt projekt. Likt privatpersoner kan företag även använda dessa lån för att täcka akuta utgifter. Möjligheterna är många och begränsningarna få, vilket har bidragit till dessa låns popularitet.

Info om diverse kreditkortsräntor

Det finns en rad av saker man måste tänka på när man ska skaffa kreditkort: Vilken typ av kreditkort man vill ha och hos vilken bank eller företag man ska skaffa sig kortet. Dessa val, särskilt det sistnämnda, bygger på många olika faktorer. Det som skiljer korten åt är årsavgifter, kreditränta, valutapåslag ifall du köper utomlands, bonusar, utbetalningsformer och andra erbjudanden. Särskilt det med krediträntan kan vara komplicerat att förstå sig på, men desto viktigare! Här hjälper vi dig och listar det du måste tänka på när det gäller räntor på kreditkort. Vill du se hur företag jobbar med kreditfrågor kan du hitta viss finansinfo här.

Låg ränta ger dig fördelen

EkonomiEn av de största fördelarna med att använda ditt kreditkort är att du kan dela upp din betalning. Det är dock viktigt att komma ihåg att det då finns en ränta som ska betalas. Denna ränta kan variera en hel del, från omkring 5 till 25 %. Om det är just möjligheten att dela upp betalningar som intresserar dig mest med att ha kreditkort så är det smart att hitta kreditkort med låg ränta.

Men låt dig inte luras! Många kreditkort har låg ränta under de första 50 dagarna och sedan stiger räntan och blir betydligt högre än traditionella privatlån. Det är inte ovanligt med räntor på 20 % ifall du har en kredit på 10 000 sek. Informera dig väl innan du skaffar dig ett visst kreditkort. Du ska inte vara den som blir lurad!

Dela inte upp betalningen för mycket!

Det kan vara lockande att dela upp sin betalning så mycket som möjligt när du har ett kreditkort låg ränta men kom ihåg att dina köp blir dyrare i längden. Det är alltid smart att försöka betala av hela kreditköpet så fort som möjligt. Det är dock alltid bra att kunna ha möjligheten att dela upp köpet om det skulle behövas men se alltid till att du har full kontroll över din ekonomi. Om du skulle missa en betalning så kan det snabbt bli kostsamt, även om du har ett kreditkort låg ränta.

Undvik hög ränta på kreditkortet

Du får oftast en straffränta om du missar en avbetalning. Se därför till att du alltid betalar åtminstone den lägsta avbetalningen i tid. Straffräntan kan variera men brukar generellt ligga på minst 150 kronor i månaden. Om du bara betalar av den minsta möjliga avbetalningen till ditt köp med kreditkort med låg ränta så kommer du att stöta på en sammansatt ränta. Det innebär att du får betala ränta på den tidigare månadens eller månadernas räntekostnad.

Kreditkort med försäkringar

Att ha bestämt sig för att skaffa kreditkort är bara det första steget. Du måste välja vilket av de fyra korttyperna som passar sig bäst och av vilken bank eller vilket företag du vill beställa ett kreditkort. Det du måste tänka på när du bestämmer detta är avgifter som kreditkort för med sig. Exempelvis räntan och årsavgiften, maxbeloppet på krediten och om kortet ger dig bonusar. Dessutom finns det kort med olika förmåner till dig som kund, bland annat kort med försäkringar. Bankerna erbjuder särskilt olika reseförsäkringar med ditt kort.

Kreditkort för resan

Kreditkort fungerar bra att använda i de flesta delarna av världen. Det kan på så sätt vara bra både av praktiska skäl, men också ur säkerhetssynpunkt att använda det som betalningsmedel då du är ute och reser.

Många av de kreditkorten som finns på marknaden har också andra funktioner och fördelar. Det kan till exempel vara att kortet är anslutet till något bonussystem som gör att du samlar bonuspoäng, det kan också vara speciella försäkringar som är bra att ha då du är på resa och det kan även vara fördelar som låga avgifter vid uttag och användning i andra länder. Många kreditkort har som förmån olika sorters reseförsäkringar, till exempel försäkring på hyrbilen eller flyget om du betalar de med kreditkortet.

Vad är försäkrat med hjälp av kreditkortet?

Beroende på bank eller företag som är anslutet till ditt kreditkort och beroende på korttypen har du olika försäkringar. Vissa kreditkort täcker mer än andra, men dessa har ofta högre ränta och/eller avgifter. Här gäller det att väga för- mot nackdelar innan du väljer ditt kort.

De flesta kreditkorten med reseförsäkringar täcker dock det grundläggande i en resa: Du får oftast avbeställningsskydd om någon resande eller nära anhörig blir akut sjuk eller råkar ut för olycksfall eller dödsfall. Denna försäkring kommer med ett krav: Mer än hälften av resan ska betalas med giltiga betalningssätt och resan ska kosta minst 1 000 kr, exklusive skatter och avgifter, för att avbeställningsskyddet ska gälla. Man har även försäkring på anslutningsflyg. Om det första flyget skulle vara så försenat att man missar sitt anslutningsflyg är man försäkrad och får ett nytt flyg. Det finns även något som kallas personförsening eller ankomstförsening. Du kan få pengar tillbaka om du kommer försent på resan på grund av sent flyg. Detta gäller efter en viss tid av försening, till exempel kan di inte få en försäkring om flyget är mindre än sex timmar försenat.

Besök även vår text om bäst kreditkort!

Bonusar på kreditkort?

Att välja vilket kreditkort som passar bäst kan vara en svår uppgift eftersom många av kreditkorten kommer med någon slags bonus eller erbjudande. Många kreditkort har idag olika bonussystem som ger dig som kortinnehavare en rad fördelar. Det kan vara bra att jämföra marknadens olika produkter innan du hittar vad som kan vara det bästa alternativet för dig. Här listar vi vad du måste tänka på när du skaffar kreditkort gällande bonusar.

Spara pengar medan du spenderar pengar

De olika bonussystemen riktar sig till dig som kortinnehavare på olika sätt och genom att välja ett kreditkort med ett bonussystem som gynnar dig, dina intressen och din livsstil får du ännu fler fördelar av ditt kort. Med rätt kort kan du både tjäna och spara pengar samtidigt som du handlar. Ett kreditkort med bonus kan ge dig fördelar som till exempel återbäring i form av rabatter eller kontanter. Bonusen kan också innebära någon form av poängsystem som till slut ger dig rabatter eller andra erbjudanden.

Beroende på din livsstil finns det olika kreditkort som passar dig. Reser du mycket kan det vara bra att välja ett kort som ger dig bonus på dina resor, på så sätt samlar du bonuspoäng. Du kanske har ett jobb där du ofta är ute och far och besöker många olika länder, då kan det vara en fördel med ett kreditkort som har en bra reseförsäkring, inte tar ut dyra avgifter för utländsk valuta, och som dessutom ger dig bonus när du använder ditt kort. Gillar du att shoppa är det kanske ett kreditkort som ger dig bonus på allt du handlar som är ditt bästa alternativ. Här finns info om vad kreditkort är och hur de fungerar.

Att tänka på då du ska skaffa ett kreditkort med bonus

Förutom alla fördelar som finns med ett kreditkort med bonus, är det bra att se över kostnader för kortet innan du låter dig lockas av fina erbjudanden. Om kostnaderna för ditt kreditkort är höga så kanske bonusen till slut inte blir någon bonus. Många kreditkort har ju räntefri kredit, men alla har inte det. En bra idé är att kolla upp hur den eventuella räntan ser ut på det kortet du tänker använda så att det inte blir en otrevlig extra kostnad. Dessutom är det bra att ha koll på kortets kreditgräns. Detta är bra att veta om i förväg, så att du vet vilken ekonomi du har att räkna med.

Utbetalningarna av premiepension ökar

Utbetalningarna av premiepension ökar

Under december månad 2015 sattes 38 miljarder kronor in i PPM-systemet, varav 37,1 miljarder placerades i fonder och 0,3315 miljarder i traditionell försäkring. Insättningen av nya pensionsrätter på 38 miljarder var en ökning gentemot föregående år motsvarande 1,3 miljarder kronor.

Ytterligare en insättning på svenskarnas PPM-konton skedde under maj 2016, då rabatterna för fondavgifterna för det föregående året sattes in. Denna insättning uppgick till 4 195 miljoner kronor. Fondrappaterna för fjolåret (2016) uppgick till 4 153 miljoner kronor och överföringen av dessa pengar till spararnas PPM-konto gjordes under april i år.

Under 2016 ökade utbetalningarna av premiepension till dagens pensionärer med 33 procent från den nivå utbetalningarna låg på året dessförinnan. Totalt betalade Pensionsmyndigheten ut 7 586 miljoner kronor till 1 405 994 pensionärer. I genomsnitt uppgick utbetalningarna av premiepension under förra året till 474 kronor per månad och person. 6,1 miljarder betalades ut till de pensionärer som valt fondförsäkring, medan 1,5 miljarder kronor betalades ut till de pensionärer som valt traditionell försäkring. Under samma period skedde en ökning av antalet pensionärer med 7 procent.

Premiepensionens betydelse ökar

Premiepensionssystemet infördes som bekant vid millennieskiftet, och de först utbetalningarna av premiepension gjordes år 2001. Dessa uppgick till totalt 400 000 kronor. I takt med att det “nya” pensionssystemet fasas in, kommer de summor som betalas ut i premiepension att öka.

Premiepensionen kommer även att utgöra en allt mer betydande del av framtida pensionärers sammanlagda pension. Idag väljer majoriteten av pensionärerna att spara sina pensionsmedel i en fondförsäkring, medan 20 procent istället väljer traditionell försäkring. Allt eftersom premiepensionen utgör en allt större del av pensionärernas pensionsutbetalningar, blir det också allt viktigare att försöka påverka värdeutvecklingen på PPM-kontot i positiv riktning.

Detta är en av anledningarna till att allt fler svenska pensionssparare vänder sig till externa förvaltare. Advisor är en av de förvaltare som har längst erfarenhet av premiepensionssystemet och som med framgång har förvaltat sina kunders kapital. Sedan införandet av det nya pensionssystemet har Advisor uppnått en högre genomsnittlig värdeutveckling år för år än den genomsnittliga pensionsspararen. Därför gör du bäst i att överlåta förvaltningen till en professionell förvaltare.