Bäst kreditkortet?

Här får du en snabb jämförelse.

Kreditkortsmarknaden är en marknad som exploderade för ett antal år sedan. Idag är den konkurrenskraftigare än någonsin. Detta har lett till att du som konsument ofta kan få ta del av nästan otroliga erbjudanden när du skaffar ett kreditkort. Är detta en bluff tänker du kanske? Det är inte ovanligt att man reagerar skeptiskt på erbjudanden som verkar vara för bra för att vara sanna. Det är dessutom många som avskräcks från att använda kreditkort efter att ha sett tv-program som Lyxfällan och liknande. Vi kommer i denna artikel att hjälpa dig reda ut för och nackdelarna med kreditkort, vad det faktiskt innebär att ha ett, och vilka skillnader som finns mellan olika kreditkort. Kommer du bli skuldsatt över öronen, eller är ett kreditkort ett bra sätt att hantera din ekonomi, samt att försäkra dina köp på olika sätt? Snart vet du!

Vilka skillnaderna på kreditkort?

Kreditkort ges både ut av banker och av andra kreditgivare. Eftersom det finns så många kreditkort på marknaden idag, har många av dem valt att nischa in sig på särskilda behov och önskemål. Skillnaderna mellan korten kan därför vara stora, och det är därmed viktigt att du har koll på vilket kreditkort som passar just dina behov bäst innan du bestämmer dig. Några av skillnaderna mellan olika kreditkort är; huruvida de har en årsavgift eller inte; hur hög räntan är; hur lång den räntefria perioden är, samt vilka olika förmåner kortet ger. Förmånerna kan exempelvis röra sig om olika försäkringar du får på köpet och bonusar du får när du handlar. Fundera även på om du reser mycket och kommer att använda ditt kort utomlands, eftersom det dels skiljer sig åt från bank till bank huruvida den tar ut en avgift när du gör kortköp utomlands. Dessutom har vissa kreditkort reseförsäkringar på köpet samt andra förmåner vid resande. Det nyaste är även att du kan blippa många kreditkort, när du ska köpa något för en liten summa. På så vis kan du handla snabbare och enklare!

Hur tjänar kreditgivarna på det?

Varje butik eller kortmaskin där du betalar, måste betala en avgift till kreditkortsgivarna. I och med det, betalar alltså verksamheten pengar för att du skall kunna betala med ditt kort. Det är främst på denna avgift som företagen tjänar pengar. Men de tjänar även pengar på de avgifter som du betalar för att använda ditt kort. Det är upp till dig som kund att bestämma hur hög avgift du är beredd att betala (eller om du vill ha ett kort som inte har någon avgift alls). Du avgör även hur hög ränta du är beredd att betala, samt hur lång period med räntefri kredit du vill ha Det finns exempelvis kreditkort som har en räntefri period på upp till 60 dagar. Det innebär att om du återbetalar kreditbeloppet inom 60 dagar, behöver du inte betala något extra för att ha använt kreditkortet. Först efter 60 dagar betraktas det alltså som ett lån, och du får betala en avgift för de pengarna som du fortfarande står i skuld till banken. Onödigt att betala ränta, kan en del tycka, men det är ett väldigt bra sätt att lösa inköpet av en ny tvättmaskin, till exempel, om en månads inkomst inte riktigt räcker till.

Vad vi jämför

Vad vill du få ut av ditt kort? Beroende på vilket kreditkort du väljer kan du få olika förmåner, så fundera på vad just du behöver. Det finns till exempel matkort som ger dig bonus när du handlar mat. Dessa är dock ofta kopplade till en specifik mataffär, så fundera på var du brukar handla innan du väljer kort. Andra kort ger dig bonus när du handlar alla olika sorters varor samt ger bonusen för inköp i alla butiker. Det finns även kreditkort som ger dig reseförsäkringar på köpet och bonuspoäng för en billigare semester, samt kreditkort du kan använda för att betala räkningar kostnadsfritt och kreditkort som ger dig återbäring på dina köp.

Kostnader

Olika kreditkort kan skilja sig mycket åt i kostnad för olika tjänster. Vilka tjänster som kostar beror på vilket kort du väljer, men exempel på några tjänster som kan vara förenade med en avgift är: uttag och insättning av pengar, i Sverige och utomlands (med många kreditkort kostar det att ta ut pengar i utlandet, men det finns undantag), kontoutdrag per post, uppläggningsavgift, valutaväxlingspåslag, betalning via internet, med mera.

Ränta

När du använder ett kreditkort kan du dela upp din betalning, det vill säga låna av banken och betala tillbaka när du till exempel har fått in nästa lön. Nackdelen är dock att du måste betala ränta på det du betalar senare, det vill säga den summa du lånar av banken. Olika kreditkort har olika hög ränta, och den kan variera så mycket som från 5-25 %. Det varierar också hur många räntefria dagar du har.

Avgifter

Det är inte gratis att ha bankkort, och det gäller förstås även kreditkorten. Men hur mycket det kostar kan variera en hel del. Vissa kreditkort har en årsavgift, medan andra inte har det. För vissa kort finns det en årsavgift, men du får första året gratis, till exempel.

Vilka kort har vi valt ut och varför

ICA Bankkort Plus, Remember, Santander och Banknorwegian har de mest konkurrenskraftiga och även de mest populära kreditkorten på marknaden. De olika korten riktar sig till personer med olika behov och intressen. Välj ditt kreditkort beroende på om du vill ha en bonus när du handlar mat, om du reser mycket och därför vill ha en reseförsäkring eller resebonus på köpet, om du vill ha en liten bonus på alla dina inköp, eller om du föredrar ett kort som har färre bonusar men som inte har någon årsavgift.

Vi har gjort ett urval av kort, baserat på deras förmåner och försäkringar

ICA Bankkort Plus

Vill du ha ett kort som både har en kortkredit och ett vanligt konto? Då kan du välja ICA Bankkort Plus. Om du redan är en av ICAs nöjda kunder bör du även ta del av de fördelar det ger att ha ett kreditkort från ICA-banken, så som att få en bonus varje gång du handlar mat. Du väljer själv hur stort kreditutrymme du vill ha, på mellan 20 000 och 100 000 kronor.

 • Vad vill du få ut av ditt kreditkort? 
Med ICA Bankkort Plus får du en bonus när du handlar på ICA. Dessutom får du en dubbel bonus om du sparar, lånar eller försäkrar hos ICA-banken. Det ingår även en trygghetsförsäkring när du handlar hemelektronik och hushållsmaskiner med ICA Bankkort Plus, liksom en reseförsäkring.
 • Kostnader: 
ICA-banken tar inte ut några uttagsavgifter, varken i Sverige eller utomlands, men vid köp eller uttag i utländsk valuta har banken ett valutaväxlingspåslag på 1.25 %.
 • Ränta: 
Du slipper betala ränta i upp till 60 dagar, och sedan är effektiv ränta för kontokredit 9,06 % – 11.24 %.
 • Avgifter: 
Kortavgiften för detta kreditkort är 27 kr per månad.

Hemsida

Remember

Om du vill ha ett flexibelt kreditkort utan årsavgift är Remember flex rätt val. Remember more är ett mer exklusivt kreditkort, och om du vill ha bonus på alla dina inköp bör du välja detta. Dessutom kan du, med båda kreditkorten, enkelt hålla koll på dina köp i Remembers app i telefonen, och du får tillgång till försäkringar och andra tilläggstjänster. Du kan välja att ha en kredit på upp till 100 000 kr.

 • Vad vill du få ut av ditt kreditkort? Vill du ha bonus på samtliga inköp du gör med kreditkortet, försäkringar på köpet samt ett resepaket är Remember more rätt val. Vill du däremot ha ett alternativ utan årsavgift kan du välja Remember flex. I Remember more ingår dessutom tre valfria försäkringar utan någon extra kostnad.
 • Kostnader: Korten har en kontantuttagningsavgift på 3 % (dock lägst 35 kr). Pappersfaktura kostar 29 kr, men att betala via e-faktura är gratis.
 • Ränta: Men Remember Flex slipper du ränta i upp till åtta veckor, sedan är årsräntan individuell, på 9,74 % – 24,74 %, och den effektiva räntan 15.70 %. Remember more har en årsränta på 16.24% och en effektiv ränta på 18.11 %.
 • Avgifter: Med Remember flex slipper du årsavgift helt och hållet. Remember More har en årsavgift på 295 kr, men första året är avgiftsfritt. Att ha ett extrakort kostar inte någonting, däremot kostar ett akut ersättningskort 400 kr.

Hemsida

Santander kreditkort

Vill du kunna handla enkelt och avgiftsfritt både på webben och i hela världen är Mitt kort från Santander rätt val. Detta är kortet för dig som gillar att resa, och det har varken uttagsavgift eller växlingsavgift när du handlar och tar ut pengar utomlands. Du får dessutom en kompletterande reseförsäkring om du betalar minst 75 % av din resa med Mitt kort. Du kan smidigt och enkelt betala dina räkningar, utan avgift, samt skicka pengar utomlands via tjänsten Betalo. Mitt kort är också ett bra val för dig som vill ha trygghet, så kreditkortet erbjuder ett kreditskydd, det vill säga en försäkring som hjälper dig med avbetalning vid sjukskrivning eller arbetslöshet.

 • Vad vill du få ut av ditt kreditkort? Santander har kortet för dig som reser mycket, och det ingår en reseförsäkring med avbeställningsskydd med mera. Du kan även ta del av andra erbjudanden och förmåner via Min Shop.
 • Kostnader: Det är ingen kostnad varken för att handla på internet eller för att ta ut pengar i Sverige eller utomlands. Kortet har inte heller någon växlingsavgift.
 • Ränta: Du slipper ränta upp till de första 60 dagarna, sedan ligger den på 14.95%.
 • Avgifter: Mitt kort har ingen årsavgift.

Hemsida

Bank Norwegian kreditkort

Vad är bättre än att se fram emot en semesterresa, och att varje dag känna att den kommer närmare? När du handlar med kreditkortet sparar du samtidigt till nästa semesterresa. Bank Norweigans kreditkort är också kortet för dig som flyger mycket. Om du redan nu betalar för flygresor, varför inte utnyttja de bonusar som Bank Norweigan ger dig när du köper flygresor.

 • Vad vill du få ut av kreditkort? Vill du flyga billigare? Då är detta kortet för dig. Bank Norweigan ger dig 20% CashPoints när du flyger med Norweigan. Dessutom får du 1% CashPoints på alla dina varuköp. På så vis sparar du till din resa under hela året. Och du får såklart reseförsäkring och avbeställningsskydd när du köper din resa med Bank Norweigans kreditkort. Du kan även betala fakturor direkt med detta kreditkort, enkelt och smidigt.
 • Kostnader: Inga avgifter för varuköp, varken i Sverige eller rutomlands. Eventuell pappersfaktura kostar 45 kr, men du kan välja e-faktura.
 • Ränta: Du slipper ränta de första 45 dagarna. Effektiv ränta per år är 21,93%.
 • Avgifter: Kreditkortet från Bank Norweigan har ingen årsavgift.

Hemsida

Att tänka på vid resor till utlandet

Vissa kort erbjuder dig en gratis försäkring eller en utökad försäkring när du reser, och när du använder vissa kreditkort slipper du betala en avgift vid bankomatuttag och köp utomlands. Med en del andra kreditkort däremot måste du betala för dessa tjänster, och det tillkommer även ett valutaväxlingspåslag vid köp/uttag i utländsk valuta. Det finns dessutom kreditkort som ger dig en bonus i samband med att du köper flygresor. Kontakta därför din kreditgivare innan du reser för att ta reda på vad de kan erbjuda dig! Tänk också på att det är bra att ha med sig två kreditkort när du reser, ifall du skulle bli av med det ena. Fundera på om det är mest fördelaktigt för dig att dessa är från samma bank, eller om du kan ha nytta av två olika kreditkort för olika behov.

Vi hoppas att du har fått den vägledningen som du behöver för att kunna göra ett medvetet val av kreditkort. Nu kan du också få ut så mycket som möjligt av denna tjänst och hitta det kreditkort som passar just dig och dina behov bäst!