Det finns en rad av saker man måste tänka på när man ska skaffa kreditkort: Vilken typ av kreditkort man vill ha och hos vilken bank eller företag man ska skaffa sig kortet. Dessa val, särskilt det sistnämnda, bygger på många olika faktorer. Det som skiljer korten åt är årsavgifter, kreditränta, valutapåslag ifall du köper utomlands, bonusar, utbetalningsformer och andra erbjudanden. Särskilt det med krediträntan kan vara komplicerat att förstå sig på, men desto viktigare! Här hjälper vi dig och listar det du måste tänka på när det gäller räntor på kreditkort. Vill du se hur företag jobbar med kreditfrågor kan du hitta viss finansinfo här.

Låg ränta ger dig fördelen

EkonomiEn av de största fördelarna med att använda ditt kreditkort är att du kan dela upp din betalning. Det är dock viktigt att komma ihåg att det då finns en ränta som ska betalas. Denna ränta kan variera en hel del, från omkring 5 till 25 %. Om det är just möjligheten att dela upp betalningar som intresserar dig mest med att ha kreditkort så är det smart att hitta kreditkort med låg ränta.

Men låt dig inte luras! Många kreditkort har låg ränta under de första 50 dagarna och sedan stiger räntan och blir betydligt högre än traditionella privatlån. Det är inte ovanligt med räntor på 20 % ifall du har en kredit på 10 000 sek. Informera dig väl innan du skaffar dig ett visst kreditkort. Du ska inte vara den som blir lurad!

Dela inte upp betalningen för mycket!

Det kan vara lockande att dela upp sin betalning så mycket som möjligt när du har ett kreditkort låg ränta men kom ihåg att dina köp blir dyrare i längden. Det är alltid smart att försöka betala av hela kreditköpet så fort som möjligt. Det är dock alltid bra att kunna ha möjligheten att dela upp köpet om det skulle behövas men se alltid till att du har full kontroll över din ekonomi. Om du skulle missa en betalning så kan det snabbt bli kostsamt, även om du har ett kreditkort låg ränta.

Undvik hög ränta på kreditkortet

Du får oftast en straffränta om du missar en avbetalning. Se därför till att du alltid betalar åtminstone den lägsta avbetalningen i tid. Straffräntan kan variera men brukar generellt ligga på minst 150 kronor i månaden. Om du bara betalar av den minsta möjliga avbetalningen till ditt köp med kreditkort med låg ränta så kommer du att stöta på en sammansatt ränta. Det innebär att du får betala ränta på den tidigare månadens eller månadernas räntekostnad.