Att säkra kapital är en viktig del i förberedelserna för företagets nästa steg. Detta alldeles oavsett om kapitaltillskottet är tänkt att användas för att finansiera investeringar eller något annat. Men även om ditt företag har en hög omsättning och hyfsad kreditvärdighet kan det vara svårt att få ett godkännande på låneansökan. Därför finns det ett antal saker att göra innan du tar ett företagslån. Nedan förklarar vi vilka dessa är! Skillnaden på företagslån och företagskredit finns att se här.

1. Ta fram en affärsplan innan du tar ett företagslån

En affärsplan är ett av de första dokument som du bör ta fram när du ska starta ett företag. Men om du inte redan har gjort detta är det dags att du gör det innan du tar ett företagslån. För affärsplanen är en handling som långivaren högst troligt kommer att begära in. Och då gör du förstås bäst i att redan på förhand ha den redo.

Långivare vill nämligen veta att du är kapabel att driva en vettig affärsverksamhet. De vill även försäkra sig om att du har den kunskap och de färdigheter som krävs för att expandera verksamheten till något riktigt bra. Dessutom behöver de få insikt i hur ditt företag fungerar, hur dina målsättningar ser ut, vilka konkurrenterna är m.m. Denna information bör framgå av din affärsplan.

2. Ha ett tydligt mål med kapitalanskaffningen

Det är viktigt att du vet vad du ska göra med de pengar som du försöker låna. Så när du har tagit fram en affärsplan och alla övriga nödvändiga dokument behöver du sätta fingret på orsaken till företagets behov av kapital.

Detta är några av de saker som du bör ha stenkoll på innan du tar ett företagslån:

  • Varför vill du låna pengar till ditt företag?
  • Vilken utrustning har du tänkt köpa för pengarna?
  • Hur ser din marknadsstrategi som du har tänkt implementera ut?
  • Vad i övrigt har du tänkt använda pengarna till?

3. Var införstådd med kostnaden för lånet

Det är också viktigt att du förstår hur mycket lånet kommer att kosta ditt företag. Även detta behöver du ha koll på innan du tar ett företagslån. För en sak är säker: företaget kommer att behöva betala tillbaka lånet.