Visste du att det finns sajter som jämför banker och banktjänster? Ja, du läste rätt – vissa jämförelsesajter specialiserar sig faktiskt på att göra just detta. De jobbar hårt med att samla in så mycket information som möjligt om lån, försäkringar, sparkonton m.m. Sedan låter de dig göra rättvisa och tillförlitliga jämförelser av de olika bankerna och deras respektive tjänster. Därmed är dessa sajter ovärderliga verktyg för dig som vill få de bästa möjliga villkoren!

En stor fördel med att använda en tjänst som jämför banker åt dig är att dessa tjänster är omfattande. Deras jämförelser innefattar såväl mer populära och kända banker som mindre sådana. Därför blir bilden av utbudet mer rättvisande för marknaden som helhet. Detta då du inte bara gör en jämförelse av storbankerna och deras banktjänster.

Viktigt med en rättvisande bild när du jämför banker

När du jämför banker bör du göra detta utifrån de tjänster som du använder. Dagens banker tillhandahåller nämligen ett brett utbud av finansiella tjänster. Några exempel på sådana är:

  • lån
  • försäkringar
  • sparkonton

Listan kan dock göras lång och du bör jämföra äpplen med äpplen istället för äpplen med päron. Därför är det viktigt att veta vad det faktiskt är som du jämför. Till exempel brukar nätbanker kunna erbjuda bättre villkor än vad de tråkiga gamla storbankerna kan göra. Detta beror på att de mer digitala bankerna vanligtvis har lite lägre overheadkostnader. Dessutom behöver de kunna locka till sig kunder från de större bankerna. Detta gör de bland annat genom att erbjuda bättre villkor och mer flexibla finansiella lösningar.

Därför vinner nätbankerna mark från de traditionella bankerna

Det finns flera skäl till att nätbankerna vinner mark från de traditionella bankerna. Med traditionella banker syftar vi på de mer etablerade, äldre bankerna som tidigare har bedrivit sin verksamhet uteslutande från flådiga fysiska bankkontor.

Idag har även storbankerna lyckats digitalisera delar av sin affär. Men de mindre nätbankerna är mer snabbfotade och lyckas därför springa lite fortare. Detta gör de bland annat med generellt sett lägre avgifter, högre räntor på sparkonton och lägre räntor på lån. Därför är deras banktjänster väldigt konkurrenskraftiga.