Kortföretag

Att handla med kreditkort på nätet är ett enkelt sätt att betala direkt och därmed slippa fakturaavgifter och risk att glömma bort att betala fakturan. Men det för även med sig andra fördelar. En del kreditkort har nämligen inbyggda shoppingförsäkringar som skapar en ännu större trygghet vid E-handel.
Nedan har exempel tagits från Swedbanks Kreditkort. Självklart kan detaljerna skilja mellan de olika kreditkortsföretagen. Men grovt kan sägas att dessa försäkringsdelar innehåller det försäkringsskydd som presenteras.

Allriskförsäkring

Allrisk är ett försäkringstillägg som främst förknippas med hemförsäkringen. I detta fall ger den ersättning i det fall som något går sönder av olycka, blir stulet eller blir brandskadat osv. Allrisken som ingår i kreditkort har däremot ingen självrisk. Skulle saken som köpts bli stulen eller gå sönder inom 90 dagar ges ersättning utifrån varans värde. Det kan jämföras med hemförsäkringens allrisk som ger ersättning med värdeminskning och med en självrisk på 1000-1500kr. Däremot gäller hemförsäkringen året runt medan kortförsäkringen enbart gäller 90 dagar efter inköpet.

Prisskydd

Tänk dig att du köper en vara och är nöjd över det pris du fick betala. Fem dagar senare ser du samma vara för ett bättre pris. Ingen fara – med Prisskydd fås mellanskillnaden tillbaka från kreditkortsföretaget. Detta förutsatt att det inte är rea eller annat som gör att priset för tillfället är lägre.

Förlängd Garanti

Det finns en lag att tillverkare av vitvaror samt elektronik måste ge 3 års garanti. Men med ”Förlängd Garanti” fås ett extra år på garantin.  Däremot gäller denna garanti inte för datorer, surfplattor, kameror och telefoner.

Är försäkringarna viktiga?

Som med alla försäkringar handlar det helt och hållet om vilket försäkringsbehov som den enskilda individen har. Allriskförsäkringen kan självklart bli mycket värdefull i det fall som produkter blir stulna eller går sönder inom de första 90 dagarna. Även prisskyddet och den förlängda garantin kan ge en stor fördel. Ska dessa fördelar väga så tungt att man först bör prioritera kreditkort med dessa fördelar och i andra hand kort med andra fördelar? Allt handlar om DITT behov.