Pensionen kan kännas otroligt långt bort för unga människor. Så långt borta att det är svårt att hitta motivation till att börja starta ett privat pensionssparande. Dessutom upplever många det svårt att starta upp ett fondsparande och därutöver välja sparmodell och fondinriktning.
Då är det roligare att spendera pengarna idag och inte fokusera på framtiden. Att dra kreditkortet i affär efter affär under en shoppingtur och njuta av livet. Nu finns en lösning som kombinerar kreditkortet med det privata sparandet och kanske kan det vara lösningen på det ”svåra pensionssparandet.”

Resurs Bank

Det är riskkapitalbolaget NFT Ventures som (i samarbete med Resurs Bank) lanserade ett kreditkort i februari 2016 med en helt unik funktion. Den stora fördelen med Nowo-kreditkort är nämligen att kortet möjliggör ett extremt enkelt pensionssparande.
Till kreditkortet finns en app och i den appen kan användaren ställa in en procentsats som ska vara månadens pensionssparande. Detta då grundat på hur mycket kortet används. Om kortägaren handlar för 10.000kr en månad och har valt att 4% ska avsättas till pensionen kommer den kommande kreditkortsfakturan att vara på 10.400kr. Av dessa går 10.000kr till att betala det man köpt med kortet och 400kr går till Nowo-Fond. En fond där pengarna sparas i ett klassiskt blandfondsparande.

Via appgränssnitt

Ansökan till fonden sker genom appen så det är knappast svårt att komma igång. Att sedan låta inställningarna stå på 2,4,6,8 eller 10% varje månad är det enda som krävs. Summan läggs automatiskt på när fakturan kommer och de ”extra” pengarna går direkt in på fonden. Via appen kan man se hur mycket man sparat men även ta del av olika erbjudanden som därmed genererar mer pengar till det sparade kapitalet. Kan kreditkortet få unga att börja spara pengar? Det är iallafall vad grundaren Andreas Bonnier tror som står bakom idén till kortet.