Så bestäms räntan för privatlån

För privatlån är det nästan alltid räntan som är den mest avgörande faktorn för hur mycket lånet kommer att kosta. Försök därför att hitta ett privatlån med så låg ränta som möjligt. Vi ska här gå igenom de olika faktorerna som påverkar räntan på ditt privatlån.

Räntan för privatlån varierar

Trots att det råder stor konkurrens på marknaden varierar räntan mellan olika långivare ganska mycket. Det beror bland annat på de olika villkoren som långivarna har. Vissa långivare har till exempel lägre inkomstkrav men kräver i gengäld en högre ränta.

Dessutom tillämpas ofta individuell räntesättning för privatlån. Det innebär att hänsyn tas till din ekonomiska situation. Om du har många lån och låg inkomst får du räkna med en högre ränta än om du har en god inkomst och få eller inga lån. Andra faktorer som avgör är dina tillgångar, om du har medsökanden för lånet och hur många kreditupplysningar som gjorts.

Som om det inte vore nog ändras räntan också beroende på Riksbankens styrränta. När styrräntan höjs ökar räntekostnaden för privatlån, därför är det bra att alltid använda sidor som Privatlån24 för att hitta den lägsta räntan.

För att sammanfatta – hur mycket du får betala i ränta beror på tre faktorer:

  • Långivaren: det är stor skillnad mellan olika långivare – jämför privatlånen noga!
  • Din kreditvärdighet: har du en hög kreditvärdighet kan du se fram emot en lägre ränta.
  • Ränteläget: långivarna anpassar sig efter Riksbankens styrränta. När den går upp stiger räntan på privatlånen.

Annuitetslån eller lån med rak amortering

De flesta privatlån är annuitetslån. Det innebär att du betalar samma belopp varje månad till dess att lånet är återbetalt. Om du har rak amortering blir månadskostnaden lägre i takt med att du betalar av lånet. Annuitetslån är mest praktiskt om du vill planera in lånet i din budget eftersom månadskostnaden alltid är densamma.

Nominell och effektiv ränta för privatlån

Det finns två begrepp för ränta: nominell ränta och effektiv ränta. Den nominella räntan är den ränta som tas ut på lånebeloppet. Den effektiva räntan är den nominella räntan plus alla avgifter, t.ex. uppläggningsavgift, aviavgift och fakturaavgift. Jämför den effektiva räntan för att få en bild av hur mycket lånet verkligen kostar.

För privatlån är avgifterna ofta avsevärt mycket mindre än räntekostnaderna. Därför brukar det inte skilja så mycket mellan den nominella och den effektiva räntan för privatlån, jämfört med hur det är för till exempel snabblån.

Varför är det högre ränta på privatlån än på bolån?

När du tecknar ett privatlån sker det utan säkerhet. Det innebär att långivaren inte har någon garanti eller pant för att du ska betala tillbaks lånet. Givetvis ställer lagen krav på dig som låntagare att du måste betala i tid, men det finns ingen egendom knutet till lånet. För ett bolån till exempel är det annorlunda. Då kan banken ta fastigheten i beslag om lånet inte betalas. Därför måste räntan vara högre för ett privatlån utan säkerhet jämfört med ett bolån.