När man skaffar sitt första bankkort så är det oftast ett kontokort, det vill säga ett bankkort som är direkt kopplat till en bankkonto. Med ett bankkort så kan man aldrig betala för mer än vad som finns på kortet vid köptillfället. Det kan man göra med ett kreditkort. De flesta banker och kortinstitut världen över erbjuder sina kunder kreditkort.

Hur fungerar ett kreditkort?

När man ansöker om att få ett kreditkort från sin bank eller annat kortinstitut så ansöker man om en kreditgräns för sitt kort. Se vidare om det på crediwizz.com eller hos företag som utfärdar kreditkort eller andra sådana varor. Kreditgränsen är den gräns som ens inköp inte kan överstiga. Det kan vara en lämplig idé att välja en kreditgräns som är tillräckligt hög för att kunna täcka två månaders eventuella inköp. Det är för att kreditkortet ska kunna täcka köp alla de ordinarie inköp som man gör på en månad, men också eventuella köp som skjuts upp till nästa månad. Om man väljer en allt för hög kreditgräns så går det oftast att sänka den gränsen i efterhand. I slutet av varje månad får man hemskickat en faktura med alla inköp som har gjorts på kreditkortet under den månaden. Generellt sett så brukar det vara så att om man betalar hela den fakturan direkt så behöver man inte betala någon ränta. Om man å andra sidan behöver delbetala kreditkortets faktura så tillkommer det oftast en ränta. Räntan tillkommer eftersom att man faktiskt lånar pengar när man använder ett kreditkort. Själva kreditkortet kan man betala med i princip överallt, hemma så väl som utomlands och på internet.

Fördelar med att ha ett kreditkort

Ett kreditkort innebär för många användare mer frihet och en större flexibilitet när det kommer till att spendera sina pengar och tillgångar. Många kreditkort kommer ofta tillsammans med olika sorters försäkringar. Om man till exempel betalar en resa med hjälp av sitt kreditkort så tillkommer det en reseförsäkring. Olika former av bonussystem är också vanliga för kreditkort, det vill säga att man samlar poäng när man betalar med kortet som man sen kan använda som en slags valuta. Flera kreditkort, för det mesta riktade till dem med höga kreditgränser, förser sina kunder med lyxiga förmåner, som exempelvis tillgång till sköna lounger på flygplatser. När man har ett kreditkort så gäller det dock också att ta ansvar för sin ekonomi, så att man inte missbrukar den ekonomiska friheten och skuldsätter sig.